vrijdag 24 mei 2013

Als baby op het potje

Na gisteren weer een artikel te hebben gelezen over de zindelijkheidstraining van je kind in een moedertijdschrift, hier mijn ervaring.

Met mijn oudste ben ik toen hij 2,5 maand was begonnen aan Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC) ofwel Elimination Communication/Timing of  Infant potty training. Als het beestje maar een naam heeft.
Waar het op neer komt is dat je als ouders probeert de signalen die je baby laat zien, en dat doen ze echt, op te pikken en je baby te helpen met plassen en poepen zonder een luier te gebruiken.

Babies communiceren van nature vanaf de geboorte zo. Ik heb het zelf gezien bij mijn jongste, waar ik vanaf de kraamweek al ben begonnen met het toepassen van deze techniek. Wat het betekend voor de 'die hards'; zij doen hun baby zelden of nooit een luier om, maar letten puur en alleen op de communicatie die hun baby afgeeft en helpen hun baby dan om op een bakje in de wasbak of op het potje te plassen of te poepen. Nu is het vaak niet zo moeillijk om te zien wanneer je baby moet poepen, maar het plassen is natuurlijk moeilijker op te pikken. De ene baby wrijft aan z'n neus en de ander begint te kreunen als ze moet plassen. En zie dat maar eens uit te vogelen.

Dus hoe werkt het bij mij thuis in de praktijk? Wij zijn iets luier dan de 'die hards', en doen dan ook aan het zogenaamde part time BZC. Mijn oudste van bijna 3 is nu al een jaar volledig zindelijk, ook 's nachts. Ik heb hier uiteindelijk 1 week hard voor gewerkt, met, zoals bij iedereen denk ik, veel was. Toen ik hieraan begon was hij al ruim een half jaar zindelijk met poepen. Door hem consequent op vaste tijden op het potje en later op een toiletverkleiner op de wc te zetten was het eigenlijk een peulenschil. Hij was al zo gewend om het op de wc te doen, dat het alleen een kwestie was om op tijd te gaan.

Met mijn jongedame doe ik hetzelfde. We zetten haar op het potje bij iedere luierverschoning.
Meestal doet ze dan een plasje. Ook wordt ze op het potje gezet direct nadat ze wakker wordt. We merken al een paar maanden dat ze dan ook haar plas ophoud tot ze op het potje zit, ze is nu 14 maanden. Als ik zie dat ze moet poepen, en dat is echt niet te missen, dan pak ik haar op om haar op het potje te zetten, ze weet dan dat we dat gaan doen, en houd het dan keurig nog even op. Wat je merkt is dat ze het echt fijner vinden om hun behoefte niet in een luier te hoeven doen. Zelf zou je ook niet graag in die viezigheid zitten.
Twijfel je nog?? In landen als India, China etc. is het de normaalste zaak van de wereld en is de babymode ervoor gemaakt, met een soort van klepje, of gat in de kleren. Moeders merken meteen als hun kroost z'n behoefte moet doen en geven daar dan de ruimte voor. In het westen hebben we dit ook zo gedaan, maar is er in de afgelopen eeuwen zoveel veranderd door de (katoenen) luier. En de luierfabrikanten die hier de dienst uitmaken willen hier natuurlijk niks over horen.
Tevens kom je geregeld teksten tegen dat het ongezond zou zijn voor je baby om vroeg zindelijk te worden. Dat je voor je tweede levensjaar er nog niet aan toe zou zijn. Ik kan mij herinneren dat mijn moeder vertelde dat ze ons ook vroeg zindelijk had, en ik heb er niks van geleden... En als je zelf merkt dat je baby het fijner vindt en daadwerkelijk haar behoefte ophoud tot ze op het potje zit, dan ben je zo om.

1 opmerking:

  1. Merkur HD 38C Safety Razor - Xn--o80b910a26eepc81il5g.online
    The Merkur HD 38C Safety Razor is a chrome finished, 5-piece safety razor 메리트카지노총판 with a chrome finish. The handle features an innovative design with a sbobet ทางเข้า polished rb88

    BeantwoordenVerwijderen